Derin dondurucular, artık sadece mevsimden mevsime yiyecek saklamak için kullanılmıyor. Sıklıkla market, pazar, bakkal dolaşıp alışveriş yapmaktan bıkanların, adeta yedek buzdolabı veya soğuk kiler olarak kullandığı demirbaş makine oldu. Fakat derin dondurucu kullanmanın da bazı püf noktaları var tabii; Yiyecekler taze ve kaliteli olmalı, kullanılabilir parçalara ayırmalı, dayanıklı paketleme malzemesi seçilmeli ve daha önce dondurulmuş olanlara temas ettirmemeli!
Yiyecekler Derin Dondurucuya Nasıl Konulmalı?
Sebzeler: Marul, tere, maydanoz gibi ince yapraklı sebzeler hariç pişirilen ve haşlanan tüm sebzeler, bakliyatlar dondurulabiliyor. Şok haşlama yaparak, plastik poşet ya da kap kullanılmalı.
Balıklar: Çok taze değilse dondurucuya koymayın. Büyük balıkları parçalara ayırarak, küçükleri de temizleyip folyoya sararak derin dondurucu da 2-4 ay muhafaza edilebilir.
Etler : Kullanılabilir parçalar halinde folyoya sarılarak veya plastik kap ile dondurucuda 4-6 ay saklanabilir.
Hamur İşleri: Ilık-soğuk halde plastik kapta dondurucuya konabiliyor. Pişirilmiş pastalar alüminyum folyo ile paketlenerek, kekler ve pasta hamurları ise plastik kaplara konmalı.
Pişmiş Yemekler: Tüm pişmiş yemekler, et suları, 4 aya kadar dondurulabiliyor. Baharatların tadı ve lezzeti değişebileceğinden konmamalı!